Skoleferien reduserer forbruket

Krafthandler og analytiker Annette Svoren hos NEAS
Skoleferien står før døren og med det lavere kraftforbruk. sammen med en rekke andre indikatorer tyder dette på lave priser også fremover. Annette Svoren hos NEAS har skrevet markedskommentaren for uke 26:

Lagt ut 24/06-2013

Forrige uke startet med fortsatt relativt høye systempriser. Grunnet redusert overføringskapasitet har vi sett lavere priser for de sørlige prisområdene, mens områdepris for Midt-Norge og Nord-Norge har lagt et godt stykke over systempris og fulgt tett på prisene i Sverige.

Systempris for uke 25 endte på 227,35 NOK/MWh, ned 46,61 NOK/MWh fra uken i forveien. Lørdagens spotpris på 137,98 NOK/MWh var den laveste siden 8. august i fjor.

Værutsiktene for inneværende uke er våtere enn normalen, prognosen for hydrobalansen viser stadig bedring. Dagens prognose viser en hydrobalanse på -3,3TWh, underskuddet er dermed sannsynligvis snart snudd til overskudd.

Høy vindkraftproduksjon og solkraft i Tyskland gir lave priser der og bidrar til lavere priser i Norden.

Svake brenselspriser og økt ytelse fra nordisk kjernekraft er også med på å supplere med senkende prissignaler.

Skoleferien har startet og dermed ventes redusert forbruk fremover. Prisutsiktene for sommeren er svake, den nærmeste uken er priset til ca 219 NOK/MWh. Juli måned prises i skrivende stund på rundt 212 NOK/MWh.

Værutsiktene, videre utvikling i hydrobalansen og faktisk levert nedbør fremover vil være styrende for videre prisutvikling.

Prisoppgang i starten av forrige uke i elsertifikatmarkedet etter utstedelsen mandag, videre utover uken falt prisene noe igjen og spotkontrakt omsettes i skrivende stund på ca 162,5 NOK/MWh.

Annette Svoren

Krafthandler / analytiker