logo
Fornybar verdiskaping

Søk blant 200 leverandørar i

Bransjekatalogen


Finn f.eks:Småkraftforeninga
Nedre Vollgate 9
0158 OSLO
e-post:
post@smakraftforeninga.no
Telefon 99 08 08 78


Følg oss på

- Urimelig med lokal nettfinansieringStrømkunder i Sogn- og Fjordane kan få en ekstraregning på en milliard kroner for at ny fornybar kraft skal komme på nett. Det er urimelig, mener Småkraftforeninga som peker på at den store fornybarsatsingen er et nasjonalt løft som også bør finansieres nasjonalt.

Lagt ut 08/01-2014

Det er NRK i Sogn og Fjordane som de siste dagene har fokusert på hva det vil koste å henge nye småkraftverk på strømnettet. Dette er kraft som kommer hele landet til gode, men produseres lokalt. Blant annet har den regionale nettleverandøren Sogn og Fjordane Energi kritisert dagens ordning hvor hele regningen for dette må tas lokalt. Han får støtte i dette fra daglig leder Knut Olav Tveit i Småkraftforeinga.

- Vi syns det er helt urimelig at folk på Vestlandet skal måtte betale for dette. Det er en nasjonal og internasjonal målsetting om mer fornybar kraft for å redde klimaet. Da må vi også ta et nasjonalt løft for å bygge linjekapasitet, sier han til NRK.

Også den lokale industrien er bekymret for utviklingen. Ifølge Elkem i Bremanger vil det koste dem 70 millione rkroner dersom nettleien øker med 10 øre per Kwh. Det skal være nok til å stenge hele bedriften, melder NRK. 

Les hele saken på NRK sine nettsider her. 

I
følge Tveit er manglende nettilgang i dag en av de store hindringene i forhold til det å bygge ut mer fornybar småkraft.

- Det er også slik at økonomien i Småkraftverk ikke er i stand til å finansiere dette alene.  Her er det også viktig å huske at de fleste eksisterende, større kraftverk i praksis fikk nettilgangen sin mer eller mindre gratis, sier han. 
Kalenderen:
27/09-2018:
Kraft i Vest 2018 på Sandane

18/10-2018:
Norges Energidager i Oslo

18/10-2018:
Elsikkerheits- /FSE-kurs i Sogn og Fjordane

23/10-2018:
Elsikkerheits- /FSE-kurs i Ørsta/ Volda