Vil ha grønne avskrivinger på kraftverk

– Regjeringen må sørge for at statsbudsjettet for 2015 inneholder en ny avskrivningsregel for investeringer i kraftsektoren, sier lederen av Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen (V). Foto: Martin Bekkelund (CC BY-NC-ND 2.0)
Lederen av Stortingets energi- og miljøkomité, Ola Elvestuen (V), vil sikre bedre avskrivningsvilkår for investeringer i fornybar energi, melder nyhetsbyrået Montel.

Lagt ut 07/08-2014

Elvestuen sa under Energirikekonferansen i Haugesund onsdag at han forventer at regjeringen, allerede i statsbudsjett for neste år, vil foreslå å utjevne ulikhetene mellom Norge og Sverige i elsertifikatmarkedet.
– Vi kan ikke annet enn å applaudere utspillet fra Venstre. Såkalte «grønne avskrivninger» er helt nødvendige dersom vi skal få fart på utbyggingen av fornybar kraft i Norge, sier daglig leder i Småkraftforeninga, Knut Olav Tveit.

Kan få løsning med opposisjonen
Elvestuen sier han forventer at det kommer et forslag fra regjeringen om at 2020-fristen i elsertifikatmarkedet blir mer fleksibel. Det vil sikre at kraftverk, som uforskyldt kommer for sent inn i elsertifikatmarkedet, likevel kan få noe støtte.
– Dersom regjeringen ikke legger frem noe på disse sakene, så mener jeg at opposisjonen må sørge for at avskrivningsreglene og fristen endres, fremholder Elvestuen overfor Montel.

Trenger overgangsordning
Kraftbransjen har påpekt at stengningen av sertifikatmarkedet i 2020 må få en overgangsordning, slik Elvestuen nå åpner for. Det vil sikrer at utbyggere ikke blir tilfeldig utestengt fordi de av en eller annen uforutsett grunn er for sent ute.
– Vi er tilfreds med at Venstre ser det problematiske ved stengningen av sertifikatmarkedet i 2020. Vi tror den beste løsningen på dette ganske enkelt er å gå et skritt lengre, og innføre samme overgangsordning som i Sverige, der de trapper ned gradvis over 15 år etter 2020, sier Tveit.